AED ook bij HC Geldermalsen aanwezig

5-1 Nieuws

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. In ongeveer 80% van de gevallen gebeurt dat thuis en 20% vindt plaats op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Als tijdens een hartaanval niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk.


Direct handelen is nodig!
Het is van belang dat een omstander bij een hartstilstand een aantal stappen volgt.


Stap 1:

Bel direct het alarmnummer 1-1-2 om een ambulance op te roepen.

 
 

Stap 2:
Start direct met basale reanimatie, zodat vooral de hersenen zuurstof krijgen en het hart wordt voorbereid op een schok met de Automatische Externe Defibrillator (AED).

 
 

Stap 3:
Pas de AED toe en dit moet bij voorkeur binnen 6 minuten gebeuren.


In de tussentijd zullen de ambulancezorgverleners aankomen en de reanimatie voortzetten. Als binnen zes minuten bij een hartstilstand direct gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt is de overlevingskans groot: 50 tot 70 %.
 

De afgelopen jaren is regelmatig gebleken dat een defibrillator (AED) op het hockeycomplex mensenlevens kan redden. Mede door het gebruik van een aanwezige defibrillator konden spelers gereanimeerd worden. Ook onze club heeft mede dankzij hoofdsponsor Rabobank West Betuwe een AED in het bezit. Deze bevindt zich achter de bar op de plank boven de kapstok van de scheidsrechterjasjes!
 
Onderstaande personen hebben indertijd een cursus gedaan voor gebruik van de AED en beschikken over een certificaat!
 

Carin van de Bosch, Jasperiene Bergman, Ria Roos, Ilse Goedhart, Anja Goedhart, Pieter Pelt , Frits Kool, Timo de Jongh, Bastian Bos, Robert Duin, Frank van Soelen