Zaalhockey

De wedstrijden worden zoveel mogelijk wekelijks op zaterdag (tussen 9.00 en 21.00 uur) of zondag (tussen 9.00 en 19.00 uur) gepland. De thuiswedstrijden van Hockey Club Geldermalsen zijn altijd op zondag en worden gespeeld in Sporthal de Randhorst. Het wedstrijdprogramma vindt men terug op onze website.

Mochten er afgelastingen zijn vanwege het slechte weer dan worden die gecommuniceerd via onze website, de HCG-app en twitter (@hcgeldermalsen) en via de KNHB site (www.knhb.nl) of via twitter van midden nederland (@zaalhockeymn).

Nog wat belangrijke zaken op een rijtje!

Bloktijden
Elk team speelt per keer twee wedstrijden in blokken van 3 x 40 minuten. De wedstrijdduur is 30 minuten, de wisseltijd tussen de wedstrijden 10 minuten. Er is geen rust tijdens de wedstrijden.

Teams
Bij junioren zaalhockey staan zes spelers (waarvan één keeper) tegelijk in het speelveld. Per wedstrijd mogen maximaal twaalf spelers meedoen bij de junioren. Een team kan besluiten om elke keer enkele spelers niet mee te laten spelen. Een alternatief is het opdelen van het team in drie gelijkwaardige teams van 5 spelers en een keeper, waarbij roulerend een team van vijf spelers twee wedstrijden speelt, en de andere twee teams één wedstrijd.

Wedstrijdschema
De wedstrijden worden door de KNHB ingepland, met behulp van een rekenprogramma dat uren en uren rekent voordat het schema rond is. De clubs hebben geen enkele invloed op de inplanning van de wedstrijden. Het wedstrijdschema is rond half november bekend en wordt zo snel mogelijk verspreid.

Indoor sportschoenen
Het dragen van schoenen welke buiten zijn dragen is ten strengste verboden. De schoenzolen dienen vlak (zonder noppen), schoon en wit te zijn. Sportschoenen welke buiten zijn gedragen cq vies zijn worden niet toegelaten. Deze verplichting is niet alleen van kracht voor de speler(ster)s, maar ook voor de zaalleider, teambegeleiding.Bij overtreding, geen toetreding van de zaal

Zaalhockeysticks
Het is in het district midden nederland verplicht om met een zaalhockeystick en indoor sportschoenen te spelen. Beheerders van sportzalen controleren (geregeld streng) of met een zaalhockeystick en met schone indoor sportschoenen wordt gespeeld. Zwarte zolen die strepen kunnen maken mogen niet. Keepersriempjes met afgeplakte metalen gespen mogen ook niet.

Keepersuitrusting
Legguards, klompen en andere uitrustingsstukken mogen geen scherpe kanten of uitsteeksels hebben. Metalen gespen aan keepersuitrustingen zijn ten strengste verboden!Harde plastic gespen dienen te worden afgeplakt. Mocht geconstateerd worden dat dit toch schade aan de zaal geeft dan dient gebruik hiervan direct gestaakt te worden. De keeper/speler dient dit verbod direct en nauwgezet op te volgen.

Hockeybal
Zaalhockey kent officieel geen afwijkende hockeybal. Het spelregelreglement zaalhockey geeft aan dat het formaat en het gewicht identiek is aan de veldhockeybal. De bal is rond, hard en heeft een gladde buitenzijde, hoewel kleine deukjes in het oppervlak zijn toegestaan. Het wordt aangeraden de speciale voor zaalhockey bestemde bal te gebruiken.
Verschillen tussen zaalhockey en veldhockey.
De verschillen komen in de training aan de orde en zijn beschreven door de KNHB en treft men aan op de website.

Scheidsrechters
De A en B junioren worden allemaal ingedeeld voor het fluiten van een blok wedstrijden, de seniorenteams leveren voor hun eigen wedstrijden leveren altijd één scheidsrechter.

Zaalleiding en wedstrijdtafel
Een belangrijke taak is weggelegd voor de zaalleiding. Per team zullen er net als bij de bardienst ouders worden aangewezen voor zaalleiding. In het competitieprogramma staat per wedstrijd(blok) aangegeven welke vereniging zaalleiding heeft. De zaalleiding is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken in de zaal en voor de wedstrijdtafel.

Voor meer informatie kan men mailen naar: [email protected]